Dózsa László

Zandirhám (Dózsa László)

Nyelv: Magyar

Letöltés | Olvassa el itt

Szeretné letölteni a könyvet Zandirhám (Dózsa László) Szerző: Dózsa László. Magyarul? Akkor úton vagy. A honlapunkon számos ingyenes könyv letölthető és olvasható. Csak itt!

A rabonbán: a Székely krónika (Csíki krónika) szerint a székelyek legfőbb tisztje Attila hun király halála s a magyarok honfoglalása után, I. Béla király idejéig. – Közakarattal mindig Apolt (Upolet) családjából választották. A rabonbán volt a székely nemzet főbírája és főpapja, vezette a hadat az ellenség ellen, kihirdette áldozattétel után a törvényeket, őrködött azok megtartásán, halállal büntetvén azok megszegőit (Székely krónika, 276, 283. p). A főrabonbán, a 6 székely törzs 6 nagy rabonbánja, 3 nagy gyulája és 1 főharkásza alkotta a főrabonbán vezette főtörvényszéket. Minden törzsben 6 harkász, minden harkász alatt 6 kis rabonbán, egy törzsben 30, a 6 törzsben összesen 180 kis rabonbán, minden kis rabonbán egy lovas- és egy gyalog századosnak parancsolt. Az egész székely nemzetnek volt 360 századosa, s ha egy századra 100 harcost számítunk, 18 ezer lovas és 18 ezer gyalogos (összesen 36 ezer) harcost állítottak hadba a székelyek. A főrabonbán székhelye Budvára (Udvarhelytől Délnyugatra), melyet Buda vezér Attila birodalmának fölbomlása előtt épített. E vár volt a székelyek politikai és vallási központja. Az áldomásokat (áldozatokat, gyűléseket, tanácskozásokat, törvénykezést) e vár alatt, a Küküllő folyó mellett tartották. A rabonbán az áldozás alkalmával mindenkor nemzetgyűlést is tartatott. Ha a gyűlésen vallást illető rendszabályt hoztak, az csak a pohár és áldozat által nyert törvényerőt, úgy hirdettettek ki a közönségnek. Árpád honfoglalásakor 895-ben Zandirhám volt a székelyek főrabonbánja, aki Pannónia meghódítására Árpáddal szövetkezett. Árpádtól 6 kő-vértre metszett törvényt kapott, melyet Budvárában áldozati szertartás mellett a nemzet előtt fölolvasott, véráldozattal szentesített.

Információ:

Formátum:epub.pdf.mobi.fb2
ibooks.txt.lit

ISBN: 5849582249304

Kiadvány:11\2016

Oldalak: 905

Méretek: 2.4 MB

Az ár:

Zandirhám (Dózsa László) e-könyv(könyv) (HUF-0.00Ft)

Zandirhám (Dózsa László) Hangoskönyv (HUF-0.00Ft)

Zandirhám (Dózsa László).pdf

Zandirhám (Dózsa László).epub

Üres online:1002

Könyv letöltése:1010

Sok tapasztalat és tudás hozzáadása. Itt készíthet PDF Special ePub Zandirhám (Dózsa László). PDF, Kindle, Ebook, ePub és Mobi elérhető ezen az oldalon. Természetesen a Zandirhám (Dózsa László) PDF könyv modern letöltése nagyon érdekes. Nem kell megvásárolnia, mert ingyen letöltjük. Szerezd meg a Kindle-t vagy töltsd le az ingyenes Kindle Reading alkalmazást

CÍMKÉK:

letöltés Zandirhám (Dózsa László) epub ingyenes ipad
letöltési könyv Zandirhám (Dózsa László) pdf
üres online Zandirhám (Dózsa László) pdf
Zandirhám (Dózsa László) teljes könyv
Zandirhám (Dózsa László) letöltés epub magyar
descargar Zandirhám (Dózsa László) epub magyarul ingyen regisztrálás nélkül
letöltési könyv Zandirhám (Dózsa László) MOBI ingyen magyar
Zandirhám (Dózsa László) book pdf
Zandirhám (Dózsa László) mobil könyv
libro pdf Zandirhám (Dózsa László) ingyen
letöltési könyv Zandirhám (Dózsa László) Dózsa László
Zandirhám (Dózsa László) hangoskönyv ingyenes magyarul online
Zandirhám (Dózsa László) online spanyol
Zandirhám (Dózsa László) pdf Töltse le az ingyenes magyar legújabb verziót
hangoskönyv Zandirhám (Dózsa László)
Zandirhám (Dózsa László) tanulni ingyen online

Zandirhám (Dózsa László).pdf

Zandirhám (Dózsa László).ePub

ISBN: 9786155496479

GOODREADS

GOOGLE BOOKS

Kiadó:
HERMIT KÖNYVKIADÓ BT.
Oldalak száma:
296
Borító:
PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly:
364 gr
ISBN:
9786155496479
Nyelv:
MAGYAR
Kiadás éve:
2016
Árukód:
2684859 / 1158943